Είμαστε μια ανάσα μακριά απ’ το Πάσχα και ο Οβελίας έχει την τιμητική του. Το ελληνικό αυτό έθιμο που συμβολίζει την θυσία του αμνού του Θεού, προέρχεται πιθανόν από μία εβραϊκή τελετουργία που γινόταν προς ανάμνηση της εξόδου από την δουλεία της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του Μωυσή μέσω θεϊκής παρέμβασης.
Μια άλλη επιστημονική προσέγγιση της προέλευσης του εθίμου είναι πως τα περί του αμνού ανήκαν αρχικά σε ποιμενική γιορτή κατά την πανσέληνο που ήταν πιο κοντά στην εαρινή ισημερία. Επρόκειτο ενδεχομένως για μια θυσία ενός αρνιού προκειμένου ο Θεός των ποιμνίων, δηλαδή της γονιμότητας, να πάρει το μερίδιό του που του αντιστοιχούσε για να εξασφαλίσει τη γονιμότητα του ποιμνίου. Το αρνί τρωγόταν σε ένδειξη κοινωνίας με το Θεό προστάτη.
Πίσω στα δικά μας τώρα, το ψήσιμο του αρνιού ή του κατσικιού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να το πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ψήσιμο χωρίς να είμαστε επαγγελματίες.
Το παρόν άρθρο, έχει σκοπό να διευκολύνει όσους σκοπεύουν να ψήσουν το αρνί ή το κατσίκι τους στη σούβλα, ενημερώνοντας τους καινούργιους ή υπενθυμίζοντας σε όσους έχουν ήδη εμπειρία, όσα χρειάζονται για την επίτευξη του στόχου τους.
Ας δούμε τον κατάλογο με όλα τ’ απαραίτητα:
- ψησταριά ή barbeque ( δείτε εδώ και εδώ όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για ένα σωστό και λαχταριστό αποτέλεσμα)
- σούβλα
- πιρούνα για να συγκρατεί τα μπούτια του αρνιού ή του κατσικιού
- διχάλες (δυο) για την πλάτη / μέση
- μοτέρ για το γύρισμα
- χερούλι με τις βίδες του για το γύρισμα χειροκίνητα
- κατσαβίδι για τη στερέωση όλων των παραπάνω
- σύρμα (ή σπάγκος) για το ράψιμο της κοιλιάς
- κόφτης για το σύρμα
- ψαλίδι
- καλώδιο επέκτασης ρεύματος
- ταψιά μεταλλικά (δείτε εδώ μεγάλη ποικιλία από ταψιά)
- σεντόνι
- σπάγκος
- λεμόνι, ρίγανη (δενδρολίβανο, δάφνη ή ότι άλλο επιθυμεί κανείς,
- αλάτι – πιπέρι
- δοχείο για το αλατοπίπερο (δείτε εδώ πολλά σκεύη κουζίνας)
- λεκάνη για το νερό που χρειάζεται για τον έλεγχο της φωτιάς
- παροχή νερού
- άμμος για το σβήσιμο της φωτιάς
- φαράσι μεταλλικό για τη φωτιά
- λαβίδα μεταλλική για τη φωτιά
- κοντάρι μακρύ για τη φωτιά ή φτυάρι
- πλαστικά τραπεζομάντηλα
- σκούπα – φαράσι αν βρίσκεστε σε χώρο που θα θέλει σκούπισμα μετά
- χαρτί κουζίνας (2-3 ρολά τουλάχιστον)
- χαρτόνια για χαλάκια αν ταυτόχρονα χρειάζεται πρόσβαση σε καθαρότερο χώρο
Απαραίτητες ενέργειες για το ψήσιμο:
- Προμήθεια όλων των υπολοίπων από τον κατάλογο
- αγορά αρνιού
- αποθήκευση αρνιού
- πλύσιμο
- αλατοπιπέρομα
- στερέωση στη σούβλα
- ράψιμο της κοιλιάς
- αποθήκευση όρθιο (χρειάζεται κάπου να στερεωθεί), πάνω σε ταψί (θα στάξει)
- τύλιγμα με το σεντόνι, για να αποφύγουμε την επαφή με τα έντομα
- μεταφορά στο χώρο του ψησίματος
- στερέωση του μοτέρ ή του χερουλιού της σούβλας
- τοποθέτηση στη ψησταριά
- ψήσιμο στη φωτιά που έχετε ήδη φτιάξει
- έλεγχος της φωτιάς με τη βοήθεια του νερού / αραίωσης της καύσιμη ύλης ή προσθήκης νέας
- έλεγχος ψησίματος (από μια-μιάμιση ώρα σε δυνατή φωτιά έως δυο-τρεις ώρες σε χαμηλότερη) – προσοχή να μη στεγνώσει, να μην καεί, αλλά και να μη μείνει άψητο
- μετακίνηση του αρνιού
Καλή επιτυχία..
Περιμένουμε τα σχόλια σας με τα αποτελέσματα του ψησίματος..
Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία..