Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε από την Ελβετία και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο το κόσμο το σύστημα gastronorm. Η επινόηση του συγκεκριμένου συστήματος είχε σαν κύριο λόγο τη μεγιστοποίηση της χωρητικότητας των φούρνων και των ψυγείων με χρήση των αντίστοιχων σκευών, προκειμένου να μην αφήνονται ανεκμετάλλευτες γωνίες στο εσωτερικό των συσκευών. Σήμερα χρησιμοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τους κατασκευαστές των συσκευών για να δηλώσουν την χωρητικότητα του κάθε μηχανήματος.
Η παραγωγή των σκευών gastronorm, γίνεται συνήθως, από ανοξείδωτο ατσάλι, από διάτρητο ανοξείδωτο ατσάλι για μαγείρεμα με ατμό και για μπαιν μαρι, από πολυανθρακικό και πολυπροπυλένιο για την αποθήκευση τροφίμων, από πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα ακόμη και από ανακυκλώσιμο αλουμίνιο.
Τα ακόλουθα τυποποιημένα μεγέθη των περιεκτών, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων καθορίζονται στα πρότυπα “ΕΝ 631”:
- GN 2/1: 650 × 530 mm
- GN 1/1: 530 × 325 mm
- GΝ 2/3: 354 × 325 mm
- GΝ 2/4: 530 × 162 mm
- GΝ 1/2: 325 × 265 mm
- GN 1/3: 325 × 176 mm
- GN 1/4: 265 × 163 mm
- GΝ 1/6: 176 × 162 mm
- GΝ 1/9: 108 × 176 mm
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα gastronorm: